Yurtdışı işlemlerinde kullanılmak üzere çıkarılan her resmi belge ve evrakın apostil onayına ihtiyacı vardır. Bu onay alınmadan resmi evrakın yurt dışındaki ilgili kuruma gönderilmesi halinde belge kabul edilmeyebilir. Lahey Antlaşmasına taraf olan ülkelerce resmi evrakların global geçerlilikleri için apostil şerhi zorunluluğu kabul edilmiştir. Türkiye’de bu ülkeler arasındadır.
Ehliyet, diploma, evlilik cüzdanı ve yurt dışı işlemler için talep edilen her resmi belge için apostil şartı söz konusu olabilir. Bu durum, ilgili ülkenin konsolosluğu tarafından belirlenecek şartlarla da ilgili bir durumdur. Apostil şerhi alabilmek için ise, resmi belgenin yeminli tercüman büroları tarafından tercüme edilmesi gerekiyor. Aksi halde, noter tasdiki ve apostil şerhi veren Kaymakamlık gibi makamlardan gerekli işlemlerin tamamlanması mümkün olmaz.
Yeminli tercüman tarafından yapılan çeviri işleminden sonra kaşe ve imza atılıyor. Daha sonra noter tasdiki ve apostil belgesi onayı için de kaymakamlık mührü gerekiyor. Apostil onayı, valilikler tarafından da verilebiliyor. Tercümesi yeminli mütercimler tarafından yapılmayan belgelerin noterden tasdik alabilmesi mümkün değildir. Dolayısıyla bu kişilerin belgelerine apostil almaları ve resmi kurumlara sunmaları zordur.
Belgenin karakter sayısına ve içeriğine göre tercüme fiyatı değişebilir. Ancak apostil almak için herhangi bir ödeme yapmanıza gerek yoktur. Kaymakamlıklar, apostil tasdiki için ücret talep etmeyebilir. Ancak yeminli tercümesi bürolarından çevrilen metnin noter tasdiki için ücret ödemek durumdasınız.
Kurumsal çeviri büroları tarafından resmi işlemler için kullanılacak belgelerinizi yeminli tercüman kaşesine sahip olarak hızlı şekilde tercüme ettirebilirsiniz. Noter ve apostil tasdiki almak için yeminli tercüman bürolarında tercüme edilen belgelerin esas alındığını asla unutmamalısınız. Aksi halde, zaman kaybı yaşayabilirsiniz.